نقش میراث‌فرهنگی برای دستیابی به توسعه پایدار انکارناپذیر است

نقش میراث فرهنگی -  طبیعی برای تعادل بخشیدن به حیات انسانها و دستیابی به توسعه پایدار غیر قابل انکار است.

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اسداله درویش امیری؛ معاون امور مجلس، حقوقی و استانها  در همایش حفاظت از میراث طبیعی- فرهنگی و توسعه پایدار در مناطق روستائی در گیلان گفت: میراث طبیعی هدیه خداوند به بشر است و به عنوان اندوخته‏ای بارور و موزه‏ای ماندگار و زنده برای انسان مصرف‏ کننده، که سالهای متمادی همزیست با آن است، و اینک بیش از هر زمان دیگر به ارزش و اهمیت آن پی برده و برای حیات خود ناگزیر به حفاظت آن است و زمانی خواهد توانست به رشد و توسعه ‏ای موزون، هماهنگ و پایدار دست یابد که با برنامه ‏ریزیهای آگاهانه و عالمانه خود در حفظ و نگهداری آن بکوشد.

وی  ادامه داد: حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی در عصر حاضر که دوران مبارزه با آلودگیهای زیست محیطی است، یک ضرورت حیاتی است.انجام چنین کاری منافع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بسیار زیادی دارد که به عنوان عاملی مؤثر نقش خود را در ایجاد و برقراری توسعه پایدار ایفا می‏کند.بهره ‏برداری از منابع طبیعی گرچه آثار منفی دارد و موجب تخریب محیط زیست می‏ شود، امّا نمی‏توان آن را متوقف کرد، بلکه باید با پذیرش نظام خاصی از اخلاقیات با آن برخورد کرد.بدین‏سان می‏توان تا حد ممکن از وارد آوردن آسیب به محیط زیست و جاذبه‏ های فرهنگی و طبیعی موجود در آن جلوگیری کرد.

درویش امیری افزود؛ میراث فرهنگی و طبیعی بیان ‏کننده پیشینه تاریخی، تمدن و فرهنگ و جاذبه‏های طبیعی هر کشوری است که شکل‏گیری و به وجود آمدن آن در طی سالیان متمادی صورت گرفته است.نیروها و عواملی که پدیدآورنده این‏گونه آثار طبیعی و انسانی هستند در طول زمان و در شرایط مکانی خاص خود عملکردهای متفاوتی داشته‏ اند و آنچه که ما امروزه شاهد آن هستیم و تحت عنوان میراث طبیعی و فرهنگی از آن نام می‏بریم در بعد طبیعی آن حاصل تأثیر عوامل طبیعی بر یکدیگر و دخل و تصرفات عوامل انسانی بر آنها است که چشم‏اندازهای متنوعی را به وجود آورده است و به لحاظ داشتن ویژگیهای خاص خود از دیگر پدیده‏های طبیعی متمایز است. بنابراین میراث طبیعی و فرهنگی نه تنها جدای از یکدیگر قابل بحث و بررسی نیستند، بلکه در کنار هم و با تأثیرپذیری از یکدیگر توانسته‏اند چشم‏اندازهای متفاوت و متنوعی را به وجود آورند.از طرفی بین ویژگی چشم‏اندازهای طبیعی و تداعی معنوی رابطه نزدیکی وجود دارد. پیوند میراث فرهنگی با میراث طبیعی دارای ابعاد مختلفی است. بعنوان مثال آثاری مانند تخت سلیمان، سازه های آبی شوشتر و ماننداین¬ها آثار طبیعی شاخص در پیوند با میراث فرهنگی هستند.

وی تصریح کرد: حفاظت از میراث فرهنگی و طبیعی برای تعادل بخشیدن به حیات انسانها و دستیابی به توسعه پایدار و سازمان‏یافته، از چنان اهمیتی برخوردار است که یک بسیج عمومی، جهانی، دولتی و مردمی را می‏طلبد. مردم باید محیطهای طبیعی و فرهنگی را به عنوان نهاد همبستگی معنوی در اجتماعات محلی خود تلقی کنند و بپذیرند که همان‏گونه که با انهدام و تخریب محیط طبیعی، زندگی بشر به خطر می‏افتد، ویرانی میراث فرهنگی و تاریخی نیز زندگی معنوی را به مخاطره می‏افکند.امروزه در تمامی کشورها اهمیت حفاظت از محیط زیست که میراث طبیعی و فرهنگی در آن جای گرفته بر همگان روشن است. اولین گام در فرآیند توسعه پایدار، شناسایی محیط زیست طبیعی و حفاظت از آنچه که در آن نهفته، یعنی همان میراث طبیعی است، به این دلیل است که آموزش و اطلاعات در شکل دهی عقاید عمومی نقش قاطعی را ایفاء می‏کند و لازم است همه منابع فنی، سنتی و فن‏آوری‏های جدید را برای حفظ میراث، فرهنگی و طبیعی به کار گرفت تا به این میراث حیاتی مجدد بخشیده شود.در فرهنگ توسعه پایدار نیز هدف این است که به میراث گرانبها آسیبی وارد نشود.

معاون امور مجلس، حقوقی و استانها سپس به موضوع پژوهش پرداخت و گفت: پژوهش در مورد حفاظت از میراث فرهنگی، طبیعی و محیط زیست برای تداوم بقای انسان به قدری حایز اهمیت است که یونسکو تمامی کشورهای جهان را بر آن داشته است که روشهای نوینی را برای حفظ و حراست آنها به کار گیرند.بدون تردید عامل توسعه فرهنگی نیز می‏تواند از میراث طبیعی و فرهنگی محافظت کند و در این ارتباط، محیط نیز خود سبب گسترش ارزشهای فرهنگی می‏شود که این امر یکی از مهمترین اهداف توسعه پایدار است، زیرا زمانی که افراد یک جامعه فرهنگ خود را غنی می‏سازند نسبت به لزوم حفظ میراث طبیعی و مسائل زیست محیطی خود آگاه می‏شوند. در این مورد بر نقش آموزش نیز در تمامی سطوح باید تأکید شود.

درویش امیری اضافه کرد: ما باید اذعان کنیم و بپذیریم که در ارتباط با حفظ میراث طبیعی کشور، غفلت هایی داشته ایم، من در ارتباط با توسعه جزیره آشوراده که یکی از مواریث طبیعی ماست و همکارانمان در سازمان حفاظت محیط زیست به شدت نگران آسیب دیدن این میراث الهی و خدایی بودند، در گرگان اعلام کردم که آشوراده جز میراث طبیعی ما محسوب می شود و ما هم متولی میراث طبیعی هستیم، سازمان میراث فرهنگی در توسعه و بهره برداری آن نهایت دقت را داشت و توسعه آن باید بر مبنای حفظ محیط طبیعی با سازه های متناسب با شرایط زیست محیطی انجام پذیرد.

وی افزود: از مواردی که موجب آسیب میراث طبیعی شد می توان به مواردی همچون نگرش، رفتار، عدم برنامه ریزی، عدم دقت و بعضاً دسترسی به نیازهای شتاب زده اشاره نمود. امروزه اگر در دریاچه ارومیه که به عنوان یکی از میراث های طبیعی با روزگار تلخ خودش مواجه شده و شاید در آینده زمینه نابودی این دریاچه زیبا فراهم شود، همین کوتاهی ما در حفاظت از میراث طبیعی است و ما باید حافظ و نگهبان آن می شدیم.

درویش امیری گفت: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری امروز و سازمان میراث فرهنگی دیروز در جهت حفاظت، احیاء و مرمت میراث فرهنگی و باستانی و تمام اماکن تاریخی که شاید محصول و سرمایه تمدن بیش از ده هزار سال این ملت بوده اقداماتی را انجام داده است و تصور می کنیم آنچه همت و تلاش همکاران ما در امر حفظ و احیاء و مرمت بناهای تاریخی بوده است انصافاً جای تحسین و تقدیر دارد، البته گلایه هایی از جانب مردم نیز وجود دارد که آن هم قابل تحسین و تقدیر است زیرا ما تذکر مردم و توجه آنها به حفظ تاریخ و میراث فرهنگی یک فرصت و غنیمت می شماریم.
معاون حقوقی سازمان در پایان سخنان خود در خصوص حفاظت از میراث گفت، ما در قانون داشته ایم و داریم که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اگر بخواهد میتواند تشکل های مردم نهادی را به عنوان نگهبان، حافظان و ناظران بر میراث فرهنگی راه اندازی کند  و فکر می کنم این فرصت بزرگی است تا ما بتوانیم مردم را به عنوان ناظر و حامی میراث فرهنگی در یک شبکه عظیم اجتماعی وارد و ساماندهی کنیم و بیش از این مواردی را که بعنوان میراث فرهنگی، طبیعی، معنوی و بسیاری از مولفه های دیگری می تواند وجود داشته باشد در این مجموعه به وجود آوریم. در حوزه میراث معنوی هم باید اذعان کنیم و بپذیریم که گاهی غفلت های جبران ناپذیری داشته ایم که نیاز به کمک و همراهی مردم داریم.

وی در پایان گفت؛ من به عنوان فردی که مدتی از عمرم را در این استان سپری کرده ام وقتی با این مجموعه آشنا شدم، بسیاری از اوقات در صبحت ها و سخنرانی هایم به وجود یک چنین مرکز ارزشمندی که پایه گذارش ایشان بوده اند اشاره کرده ام و موکداً به دوستان جهت بازدید از این مجموعه فاخر سفارش می کنم و به استانهای مازندران و گلستان هم توصیه می کنم نسبت به راه اندازی چنین مجموعه ای اقدام نمایند. اکنون به دنبال آنیم که با مشارکت سه استان ساحلی بحر خزر و کشورهای حوزه دریای خزر مجموعه صنایع دستی تولید شده آنها را بعنوان خانه بزرگ صنایع دستی فراهم سازیم امیدواریم با حمایت سازمان میراث فرهنگی این اتفاق به زودی در گرگان نتیجه بخشد.

\n

انتهای پیام/

کد خبر 139409028